مقالات

اختلال حافظه در سالمندان چگونه است

اختلال حافظه در سالمندان

باید توجه داشت که کم شدن حافظه و اختلال حافظه در سالمندان با توجه به افزایش سن تا حدی طبیعی است، این که قرار ملاقاتی از یاد سالمند برود و یا تاریخی برای زمان کمی به ذهن او نیاید، لزوماً نشانه و علامت بیماری آلزایمر نیست.

گاها این سؤال برای شما پیش می‌آید که آیا اختلال حافظه در سالمندان همیشه به معنی آلزایمر است؟

مشکلات حافظه در سالمندان همیشه به معنی آلزایمر نیست، نمی‌ توان همه فراموشی‌ها در سالمندان را به عنوان نشانه اولیه بیماری آلزایمر قلمداد کرد.

علت های به وجود آمدن مشکلات حافظه عبارت اند از: پیری، مشکلات پزشکی، مشکلات عاطفی، اختلال شناختی خفیف یا نوع دیگری از زوال عقل، یک بخش طبیعی در پیری و میانسالی می تواند فراموش کردن باشد، وقتی انسان ها پیر می شوند، در همه ی قسمت های بدن آن ها از جمله مغز آن ها تغییراتی اتفاق می افتد.

اختلال حافظه در سالمندان

اختلال حافظه در سالمندان

چه زمان فراموشی در سالمند نشانه آلزایمر است؟

در این قسمت مقایسه‌ای بین مشکلات حافظه در سالمندان ناشی از پیری و بیماری آلزایمر انجام شده است:

  • سالمندی که سالم باشد ممکن است هر چند وقت دچار تصمیمات غلط در زندگی اش شود ولی کسی که آلزایمر دارد در اکثر مواقع تصمیمیات غلط می گیرد و قضاوت های او اشتباه است.
  • سالمندی که سالم است احتمال دارد بعضی مواقع پرداخت قبض های ماهیانه خود را از یاد ببرد و زمانی که یادش آمد ناراحت شود ولی فردی که آلزایمر دارد نسبت به پرداختن قبض های خودش عکس العملی ندارد و بی تفاوت است.
  • سالمندی که سالم است احتمال دارد یادش برود که در روزی قرار ملاقات با کسی دارد و زود هم تاریخ را به یاد می آورد ولی فردی که آلزایمر دارد احتمال دارد کلا ارتباط خودش را با زمان و تاریخی که در آن قرار دارد فراموش کند.
  • سالمندی که سالم است بعضی اوقات کلمه صحیح را برای کامل کردن جمله از یاد می برد ولی کسی که آلزایمر دارد کلمات را جا به جا به کار می برد و بعضی مواقع فرد سالمند اصلا نمی تواند کلمه مناسب و مورد نظر را پیدا کند.

اختلال حافظه در سالمندان

به نقل از nia – بسیاری از سالمندان نگران حافظه و سایر توانایی های فکری خود هستند. به عنوان مثال، ممکن است نگران این باشند که یادگیری چیزهای جدید بیشتر از قبل طول بکشد، یا ممکن است گاهی اوقات فراموش کنند که قبض را بپردازند. این تغییرات معمولاً نشانه‌های فراموشی خفیف – اغلب بخشی طبیعی از پیری است – نه مشکلات جدی حافظه

پیشنهاد خرید

دستگاه بای پپ بی ام سی BMC مدل ST25

26,500,000 تومان25,500,000 تومانخرید کنید

علل ضعیف شدن حافظه سالمندان

 اختلال حافظه در سالمندان همیشه به معنی آلزایمر است

اختلال حافظه در سالمندان همیشه به معنی آلزایمر است

پیشنهاد خرید

بای پپ ventmed مدل 25st

19,000,000 تومان17,500,000 تومانخرید کنید

روش‌های مؤثر در تقویت حافظه سالمندان

رژیم غذایی و تغذیه مناسب

غذا های سودمند و رژِیم غذایی فرد یعنی غذاهایی که شما می خورید یا غذاهایی که شما نمی خورید، نقش مهمی را در سلامت حافظه فرد ایفا می کنند، همان گونه که بدن برای ادامه حیات به سوخت نیاز دارد، مغز هم نیاز دارد.

رژیم غذایی که در خود میوه، سبزیجات، غلات کامل، چربی های سالم (روغن زیتون، آجیل، ماهی) و پروتئین داشته باشد به همراه خودش سلامتی فراوانی هم خواهد داشت.

نکته مهم این است که این رژیم می تواند موجب درمان و بهبودی فراموشی در افراد مسن شود.

اختلال حافظه در سالمندان

اختلال حافظه در سالمندان

پیشنهاد خرید

واکر چهار چرخ ایستاشو

4,565,000 تومان4,000,000 تومانخرید کنید

نکات تغذیه‌ای زیر به تقویت مغز شما کمک خواهد کرد:

از امگا 3 استفاده و مصرف کنید، تحقیقات و آزمایشات نشان می دهد که اسید های چرب امگا 3 برای سلامتی مغز بسیار سودمند هستند، ماهی منبع غنی این ماده است، خصوصا ماهی های سالمون، ماهی تن، قزل‌آلا، ماهی خال خالی، ساردین، شاه ماهی و میگو.

اگر شما غذاهای دریایی را دوست ندارید حتما از منابعی به غیر از ماهی برای دریافت امگا 3 استفاده کنید برای مثال از گردو، تخم کتان، روغن بذر کتان، کدو حلوایی، اسفناج، کلم بروکلی، لوبیا قرمز، دانه کدوتنبل و سویا.

استفاده از چربی و کالری زیاد را کم کنید، تحقیقات نشان می دهد که رژیم های غذایی که چربی دارند مانند گوشت قرمز، شیر پر چرب، کره، پنیر، خامه و بستنی، خطر مبتلا شدن به فراموشی و زوال عقل را در سالمندان زیاد می کند.

میوه و سیزیجاتی که رنگارنگ هستند منبع های غنی از آنتی اکسیدان ها می باشند، پس از این مواد بیشتر استفاده کنید، میوه ها و سبزیجات آنتی اکسیدان های بیشتری دارند که از سلول های مغزی شما در مقابل آسیب حفاظت می کند.

از چای سبز استفاده کنید، این چای دارای پلی فنول ها و آنتی اکسیدان های قوی است که موجب حفاظت از سلول های مغزی در مقابل صدمه و آسیب می شود.

یکی دیگر از مزیت های این ماده این است که حافظه و هوشیاری ذهنی را تقویت می کند و باعث کند شدن پیری می شود.

ادویه هایی مثل زنجبیل و زردچوبه می توانند تاثیر زیادی در قوی شدن حافظه داشته باشند، از این ادویه ها در خیلی از غذا می توان استفاده کرد.

همچنین زنجبیل می تواند برای پیشگیری از مبتلا شدن به آلزایمر مفید باشد و روند این بیماری را کم کند.

در رژیم غذایی خود از کلم بروکلی هم بهره بگیرید، کلم بروکلی از گروه سبزیجات است، اضافه بر تاثیرات مثبتی که این سبزی دارد، حافظه را هم تقویت می کند.

گردو دارای مقدار زیادی ویتامین E و آنتی اکسیدان است، در تقویت حافظه افراد سالمند و جلوگیری از آلزایمر می تواند خیلی سودمند و مفید باشد.

یک ماده غذایی دیگر که در تقویت حافظه بسیار موثر و سودمند است شکلات است، این ماده سرشار از انتی اکسیدان می باشد.

به این نکته توجه کنید که همه ی شکلات ها دارای این خاصیت نیستند، کلا هر چه قدر شکلات تلخ تر و رنگ آن تیره تر باشد می تواند خاصیت بیشتری را دارا باشد.

شکلات هایی که شیرین هستند، تاثیر کمتری دارند و اضافه بر آن می توانند تاثیر های نامناسبی در سلامتی داشته باشند.

اختلال حافظه در سالمندان

اختلال حافظه در سالمندان

ورزش کردن و تاثیر آن در اختلال حافظه در سالمندان

اگر می خواهید حافظه ی شما خوب باشد، شما باید فعال باشید و اندام خودتان را متناسب نگه دارید، تمرین های زیادی برای افراد مسن موجود است که حافظه ی فرد و قدرت مغز فرد را بهبود می دهد.

ورزش کردن میزان اکسیژن را در مغز زیاد می کند و توانایی این را دارد که مواد شیمیایی مفید مغز را تحریک کند، استرس را کم کند و می تواند باعث تقویت خواب خوب در افراد شود.

مطالعات نشان می دهند که فعالیت های هوازی و تمرین های مقاومتی در واقع توانایی این را دارد که قدرت و حافظه را در کسانی که بیشتر از 50 سال سن دارند را زیاد کند، ورزش کردن جریان خون در مغز را بهبود می بخشد و می دانید که این مورد عملکرد شناختی را در افراد زیاد می کند.

یک تمرین خوب سلول های عصبی افراد را برای تکثیر و تقویت کار آن ها مورد تشویق قرار می دهد و گردش خون را راحت تر می کند.

مطالعات و تحقیقات نشان داده است که کسانی که ورزش می کنند، باعث رشد و گسترش یافتن مرکز حافظه ی مغز خود به اندازه ی 1 تا 2 درصد در سال بوده اند.

پزشکان توصیه و پیشنهاد می کنند که حداقل 3 دفعه در طول هفته به ورزش کردن بپردازید، با پیاده روی کردن 20 دقیقه ای آغاز کنید و کم کم استقامت را به وجود آورید.

برنامه ورزشی خودتان را برای پیاده‌روی‌های طولانی‌تر، حرکات کششی، تمرینات تقویتی اصلی و تمرینات سبک افزایش و گسترش دهید، لابد این ضرب المثل را شنیده اید که می گوید عقل سالم در بدن سالم است.

تاثیر داشتن خواب راحت و آرام در اختلال حافظه در سالمندان

دانشمندان بر این باورند که در زمان خواب بدن ما اطلاعاتی که تازه به دست آورده را بهینه و یکپارچه می کند و آن ها را حافظه ی افراد ذخیره و سیو می کند، افراد بزرگسال برای داشتن سلامت جسمی و روحی باید در شب به مدت 7 تا 9 ساعت بخوابند.

یک خواب آسوده و راحت در شب یکی از آسان ترین کارهایی است که ما می توانیم برای بهبود حفظ اطلاعات و قدرت حافظه مان انجام دهیم و از سوی دیگر یک شب نخوابیدن می تواند بر توانایی های ما برای فکرکردن در روز بعد اثر داشته باشد.

نخوابیدن و آلزایمر با هم مرتبط هستند، بی شک به اندازه خوابیدن و آرام خوابیدن روشی برای تقویت حافظه در افراد سالمند است که به آسانی می توان آن را اجرا کرد.

در بعد از ظهر خوابیدن طرفداران زیادی را دارد و شاید شما هم یکی از طرفداران باشید، حالا بدانید که بهانه خوبی برای این کار دارید، تحقیقات نشان می دهد افراد بالای 65 که بعد از ظهر یک ساعت می خوابند، عملکرد های بهتر و خوب تری در آزمایش های شناختی دارند.

اختلال حافظه در سالمندان

اختلال حافظه در سالمندان

سه پیشنهاد مناسب برای خواب بهتر افراد مسن

تلاش کنید که مصرف کافئین را یا خیلی کم کنید یا کلا ترک کنید، تاثیر این ماده روی افراد فرق دارد، بعضی از انسان ها حساس هستند و خوردن یک فنجان قهوه در صبح هم احتمال دارد باعث به وجود آمدن اختلال در خواب شبانه افراد شود، پس خوب است اندازه ی مصرف کافئین خود را کم کنید یا کلا مصرف آن را متوقف کنید.

حتما برای خود یک برنامه خواب منظم داشته باشید، سعی کنید سر ساعت بخوابید و سر ساعت بیدار شوید، تلاش کنید این نظم را در آخر هفته و روز های تعطیل هم حفظ کنید.

سعی کنید حداقل یک ساعت قبل از خواب از تکنولوژی دور شوید، نوری که تبلت، تلویزیون، تلفن و … پخش می کنند موجب بیدار ماندن افراد و سرکوب شدن هورمون هایی مثل ملاتونین می شود که وظیفه این ها به خواب رفتن شما است.

استرس و مشکلات عاطفی مانند یک پاک‌کن اطلاعات مغز شما را پاک می‌کند

مشکل های عاطفی همانند استرس، اضطراب یا افسردگی باعث به وجود آمدن افسردگی در افراد سالمند می شود، این مشکل ها را می توان با پشتیبانی و حمایت دوستان و خانواده ها برطرف کرد، استرس یکی از بدترین دشمن های مغز انسان است.

به مرور زمان، استرس مزمن سلول های مغزی فرد را از بین می برد و به قسمتی از مغز که وظیفه ی شکل گیری خاطره های جدید و باز یابی خاطره های قدیم را دارد، صدمه می زند.

مطالعات نشان داده اند که استرس و اضطراب با کم شدن حافظه افراد سالمند رابطه ی مستقیم دارد.

تاثیر انجام بازی‌های فکری و تقویت حافظه در اختلال حافظه در سالمندان

وب‌سایت‌های زیادی وجود دارد که به بازی‌های مغزی اختصاص داده شده‌اند، البته سالمند می ‌تواند هرروز یک جدول کلمات متقاطع یا سودوکو حل کند، تقریباً بیشتر روزنامه‌ها سرشار از معماهای مغزی هستند.

استفاده کردن از این راه و روش ها برای تقویت کردن حافظه ی عددی افراد بسیار تاثیر گذار است، البته اضافه بر این موارد استفاده کردن از لیست کلمه ها برای تقویت حافظه تاثیرات زیادی دارد.

به دنبال تعامل اجتماعی باشند

از افراد سالمندتان بخواهید با دوستان خودشان وقت بگذرانند و یا اگر دور هستند با آن ها تماس بگیرند، شما باید بدانید که آن ها چه فعالیت هایی را در اجتماع یا گروه مذهبی انجام می دهند.

حفظ این ارتباطات یکی از مؤثرترین روش‌ها برای بالا نگه‌داشتن روحیه و کارکرد ذهن است، به‌طورکلی وقتی افراد به صورت منظم در فعالیت‌های اجتماعی شرکت می‌ کنند و مکالمات محرکی دارند، احتمال ابتلا به افسردگی و زوال عقل در آن‌ها کمتر است.

اختلال حافظه در سالمندان

اختلال حافظه در سالمندان

بیماری‌هایی که باعث فراموشی می‌شوند را شناسایی کنید

فقط زوال عقل یا آلزایمر نیست که باعث از بین رفتن حافظه می ‌شود، بسیاری از بیماری‌ها، اختلالات سلامت روان و داروهایی وجود دارند که می‌ توانند در حافظه تداخل ایجاد کنند.

در این قسمت برخی از بیماری‌ها و دلایل افت حافظه در سالمندان را ارائه می ‌کنیم:

  • بیماری‌های قلبی، بیماری‌های قلبی عروقی و عوامل خطر آن از جمله کلسترول بالا و فشارخون بالا با اختلال خفیف شناختی مرتبط است.
  • دیابت، مطالعات انجام شده نشان می دهند که سالمندانی که دیابت دارند، کاهش شناختی را به مراتب زیاد تر از افراد مسنی که از این بیماری رنج نمی‌برند، تجربه می ‌کنند.
  • تومور، لخته شدن خون یا عفونت در مغز نیز خود باعث فراموشی خواهد شد.
  • برخی اختلالات تیروئید می ‌تواند باعث فراموشی یا سردرگمی شود.
  • آسیب به سر، مانند ضربه‌مغزی ناشی از زمین خوردن یا تصادف نیز مؤثر خواهد بود.
  • عدم تعادل هورمون، زنانی که یائسگی را پشت سر می ‌گذارند، غالباً هنگام کاهش استروژن دچار مشکلات حافظه می‌ شوند، در مردان، تستوسترون پایین می‌ تواند مشکلاتی را به وجود آورد.
  • برخی داروها و داروهای بدون نسخه می ‌توانند به حافظه و تفکر واضح صدمه وارد کنند، داروهای رایج مانند داروهای سرماخوردگی و حساسیت، داروهای خواب‌آور و داروهای ضدافسردگی می ‌توانند عوارضی در فراموشی داشته باشند، پس خوب است در مورد عوارض جانبی احتمالی داروها با پزشک یا داروساز خود مشورت کنید.

در صورت مبتلا شدن سالمند شما به بیماری آلزایمر می‌بایستی که نگهداری از سالمند بسیار دقیق‌تر صورت گیرد و در صورتی‌ که این امکان برای خانواده وجود ندارد شرکت سپید گستر به شما کمک خواهد کرد.

شرکت تجهیز سلامت با داشتن سال‌ها تجربه ارزشمند در ارائه خدمات با وسایل مورد نیاز برای نگهداری از سالمندان از ویلچر و تخت های برقی و انواع تشک ها میتواند به شما کمک کند.

اختلال حافظه در سالمندان

اختلال حافظه در سالمندان

چگونه از زوال عقل در سالمندان پیشگیری کنیم؟

با توجه به این موضوع که بیماری زوال عقل هیچگونه راه درمانی ندارد از طریق رعایت نکاتی ساده میتوان احتمال ابتلا به این عارضه را کاهش داد، در ادامه به معرفی تعدادی از این نکات خواهیم پرداخت.

  1. سالمندان را به مطالعه کتاب، روزنامه و مجله تشویق کرده و از آن ها درخواست کنید که جدول ها را حل کنند.
  2. سالمندان را به آموزش زبان دیگری به غیر از زبان مادری تشویق کنید.
  3. برای سالمندان از یک رژیم غذایی استاندارد و مناسب که حاوی سبزیجات، ویتامین ها و غلات و… باشد استفاده کنید، این مواد غذایی موجب بهبود شرایط جسمی و روحی سالمند می شود.
  4. فشارخون سالمند را کنترل کنید تا احتمال بروز سکته قلبی و مغزی در سالمند را کاهش دهید.
  5. وزن سالمند را کنترل کنید.

امیدواریم که مقاله اختلال حافظه در سالمندان برای شما مفید بوده باشد و شما را تا حدی راهنمایی کرده باشد.

تماس با فروشگاه تجهیزات پزشکی تجهیز سلامت

تماس با فروشگاه تجهیزات پزشکی تجهیز سلامت

درباره tajhizsalamat

محسن جعفرآبادی هستم و از سال 1387 فعالیت خود را در زمینه فروش و اجاره تجهیزات پزشکی آغاز کرده و با بالاترین کیفیت و ارزانترین قیمت محصولات را به دست مشتریان عزیز می رسانیم.

25 نظر در “اختلال حافظه در سالمندان چگونه است

  1. مهران توفیق گفت:

    بی نظیرید در یک کلام

  2. مهدی اسدی گفت:

    بی نهایت ممنون از پشتیبانی خوبتون

  3. جعفر حاجی گفت:

    خیلی خوشحالم که با موسسه تجهیز سلامت آشنا شد

  4. رسول گلپایگانی گفت:

    ممنون از شرکت تجهیز سلامت بخاطر کارشناسان صبوری که به مشتریان احترام میگذراند

  5. عیسی صادقی گفت:

    واقعا بی نظیرید همه جوره قابل تحسین هستید

  6. محسن عبدی گفت:

    مشاوره برای خرید محصولات از فروشگاه تون چقدره؟

  7. علی اصغر کشانی گفت:

    مقالاتتون خیلی جذاب و کاربردی هستن ممنون از شما

  8. جعفر فروتن گفت:

    من که از خریدایی که از فروشگاه شما انجام دادم راضی بودم و از فروشگاه تون رضایت کامل دارم

  9. گلرخ ربیعی گفت:

    چطور میشه مشکلات حافظه در سالمندان را کاهش داد؟

    1. tajhizsalamat گفت:

      سلام و وقت بخیر پاسخ این سوال به طور مفصل در مقاله توضیح داده شده است

  10. داوود مجیدی گفت:

    مطلب هاتون خیلی عالین موفق باشید

  11. عباسعلی نقدی گفت:

    تخفیف داشتن محصولات عالیه و قیمت مناسب تجهیز سلامتن

  12. غلامحسین حاجی گفت:

    باز هم مقاله های تخصصی بنویسید

  13. اکبر افشاری گفت:

    مقاله جدید که مینویسید من میام میخونم و لذت میبرم

  14. غلامرضا حسین زاده گفت:

    کالاهاتون چه ضمانتی دارن؟

  15. علی احمد کاشی گفت:

    سلام وقت بخیر
    ضربه به سر هم میتونه در سالمندان باعث مشکلات در حافظه بشه؟پدربزرگ من سال پیش زمین خوردن سرشون شکست از اون موقع احساس می کنیم هر سری یه چیزایی رو فراموش میکنن

    1. tajhizsalamat گفت:

      عرض ادب و احترام بله ضربه و آسیب به سر از مهم ترین دلایل اختلالات حافظه در سالمندان شناخته می شود

  16. هدیه شربتی گفت:

    پدرم مرتب روزها و فصل هارو اشتباه میکنن، احتمال داره به اختلال حافظه مبتلا شده باشن؟

    1. tajhizsalamat گفت:

      سلام و عرض ادب، بله از یاد بردن روزها و فصول سال یکی از علائم هشدار در اختلالات حافظه مطرح می شود

  17. معصومه الله یاری گفت:

    سلام روانپزشک برای مادرم تست SLUMS نوشته انجام بشه؟ برای چی هست این تست؟

    1. tajhizsalamat گفت:

      سلام و عرض ادب این تست، یکی از تست های حافظه مطرح می شود که دارای تعدادی سوال است و از 0 تا 30 به آن امتیاز داده می شود، این تست حافظه نوعی ابزار برای تشخیص زوال عقل سالمندان در مراحل اولیه مطرح می شود

  18. نصیر ورزقان گفت:

    تست مینی کوگ برای سنجش چی استفاده میشه؟ من پدرم مشکوک به اختلال حافظه هست گفتن باید این تستو بده

    1. tajhizsalamat گفت:

      سلام از این تست برای سنجش حافظه سالمندان استفاده می شود

  19. سحر مقدم گفت:

    متن مفید و جذابی بود ممنون از شما

    1. tajhizsalamat گفت:

      سلام و عرض ادب خوشحالیم که براتون مفید بوده ممنون از شما

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *